محمدرضا شمس:

در خط قرمزها تجدیدنظر شود

در خط قرمزها تجدیدنظر شود به گزارش كاركادو محمدرضا شمس با بیان این كه كوچكترین برخورد بین خانواده ها در كتاب با ممیزی روبه رو می شود، می گوید: باید مقداری درباره ممیزی و خط قرمزها تجدیدنظر و اجازه ورود نویسنده ها به بعضی از مسائل داده شود.


این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفتگو با ایسنا، به دنبال اتفاقی که برای رومینا، دختر ۱۴ساله تالشی و کشته شدن او به دست پدرش رخ داد، و همینطور درباره پرداختن به مسائل نوجوانان و نقش ادبیات در پیشگیری از خشونت های خانگی اظهار نمود: ادبیات ما تابحال به این شکل از خشونت خانگی، که پدری فرزند خویش را بکشد، نپرداخته است، چونکه خط قرمزها اجازه نمی دهد نویسنده به این مسائل وارد شود. کوچکترین برخورد میان پدر و فرزند و فرزند با پدر شامل ممیزی شده و کنار گذاشته می شود، حتی این مورد شامل هنر و ادبیات بزرگسال هم می شود؛ مثل فیلم «خانه پدری» کیانوش عیاری که اجازه اکران نیافت. اگر این فیلم پخش می شد شاید کمک می کرد تا قتل هایی از این دست اتفاق نیفتد. البته شاید چون برخی از باورهای غلط چنان در ذهن انسان ها ریشه دوانده و چنان با تار و پودشان عجین شده که منتج به تعصبی کور می شود و این بسیار خطرناک می باشد.

او اضافه کرد: ادبیات داستانی و نمایشی، شعر، فیلم و هر چیزی که به هنر مربوط است، توانایی این را دارد که فرهنگ سازی کند و جلو بسیاری از خشونت ها را بگیرد. رولد دال، نویسنده انگلستانی با نوشتن داستان هایش سیستم آموزش و پرورش انگلستان را عوض کرد. این کار شدنی است، البته به شرطی که خودسانسوی از سوی نویسنده ها صورت نگیرد و از سوی دیگر، نهادهای ادبی اجازه بدهند این کتاب ها چاپ و بین مردم پخش شود.
شمس با تاکید بر این که باید در جامعه فرهنگ سازی صورت بگیرد، بیان نمود: یکی از طریق های فرهنگ سازی، هنر و ادبیات است. زمانی که پای ممیزی به میان می آید و خیلی از سوژه ها شامل آن می شود، دیگر فرهنگ سازی صورت نمی گیرد. چه اشکال دارد در داستان و رمان کودک و نوجوان یک دختر و پسر با هم برای حل مشکل همکاری کنند؛ کاری که در تمام دنیا معمول است و پسران و دختران دوش به دوش هم به جنگ مشکلات می روند؛ مثل مجموعه «هری پاتر». این مورد در مورد مقوله عشق هم صدق می کند. به عشق هم باید از دریچه انسانی نگاه شود نه از دریچه غریزی. چه اشکالی دارد نویسندگان ما برای نوجوانان از عشق یک دختر و پسر بنویسند؟ چه اشکالی دارد به آنها عشق حقیقی و انسانی را نشان دهند؟ اگر این اتفاق بیفتد، اگر اجازه خلق این داستان ها داده شود کمتر شاهد چنین قتل هایی خواهیم بود. ورود به مقوله عشق، چاپ داستان های عاشقانه، ورود این کتاب ها در کتابخانه ها بدون وجود ممیزی، فرصت انتخاب راه درست را به دختران و پسران ما خواهد داد. شناخت که باشد، آگاهی که وجود داشته باشد، انتخاب درست صورت خواهد گرفت.

وی در ادامه اشاره کرد: ما این همه داستان های عاشقانه و زیبا در کشورمان داریم که هنوز هم گفته و خوانده می شود؛ «لیلی و مجنون»، «شیرین و فرهاد» و «وامق و عذرا». مگر این ها به فرهنگ ما و به نیاکان ما لطمه زده است؟ بسیاری از خط قرمزها به نویسنده اجازه ورود به بسیاری از مسائل را نمی دهد و این سبب انحراف می شود. انحراف از نداشتن شناخت می آید، چون دختران و پسران ما شناخت ندارند و چون این مسائل برای شان گفته نشده و جزء اسرار مگو است به انحراف کشیده می شوند. این انحراف هم منجر به اتفاقات ناگوار می شود.
محمدرضا شمس در انتها اشاره کرد: یکی از عوامل مهم فرهنگ سازی، هنر است. اگر به هنر اجازه رشد ندهند و دیواری محکم جلو آن بکشند، فرهنگ هم رشد نخواهد کرد. باید در خط قرمزها تجدیدنظر شود. باید دست نویسنده ها برای نوشتن چنین مقوله هایی باز باشد. آن وقت بچه ها مجبور نخواهند شد در دبیرستان یواشکی و زیر میزی داستان های عاشقانه رد و بدل کنند. باید باورهای غلط اجتماعی نقد شود. باید نگاه جامعه بویژه بخش سنتی به فرهنگ عوض شود. باید پسران و دختران ما نسبت به مقوله ارتباط اجتماعی و عشق شناخت و آگاهی کافی پیدا کنند. وقتی این نگاه تصحیح شود پسران و دختران ما که پدر و مادرهای نسل بعد هستند به یقین به چنین اعمال خشونت آمیزی دست نخواهند زد. نگاه پدری که دخترش را به قتل رسانده تصحیح نشده که این اتفاق افتاده است، چونکه او بر این باور بوده که عدم اعمال چنین خشونتی مصداق کامل و بارز بی غیرتی است.




منبع:

1399/04/15
11:39:38
5.0 / 5
2415
تگهای خبر: ادبیات , جوان , رمان , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی