عباس حسین نژاد عنوان كرد

از جك های سیاسی تا مشكلات طنز سیاسی

از جك های سیاسی تا مشكلات طنز سیاسی عباس حسین نژاد با اشاره به قدرت جُک ها و لطیفه های سیاسی، از مشکلات طنز سیاسی می گوید.


این شاعر و طنزپرداز در گفت و گو با ایسنا درباره کارکرد طنز سیاسی اظهار نمود: طنز سیاسی و پرداختن به امور سیاسی جاری در جامعه در مقاطعی همچون انتخابات جزء جذابیت های طنزپردازی است که به سبب هیجان های بالا بسیار خوش می نماید و حتی شهرت را نیز به دنبال دارد ولی بطور کلی، آن چه توسط استادان به طنزپردازان سفارش شده، این است که تا جای ممکن برای اینکه بتوانند طنز ماندگاری تولید کنند، وارد طنز سیاسی نشوند، چونکه طنز سیاسی طنزی زمان دار است و ممکنست یکی دو سال بعد کهنه شود و بعنوان اثر ادبی ماندگار نشود. همانطور که همین حالا هم اگر نگاه نماییم، می بینیم طنزی سیاسی که ۱۰ سال پیش درباره یک نفر نوشته شده، الان دیگر جذابیتی ندارد، چون هم آن فرد دیگر بر آن مسند نیست و هم خواننده هیچ احساس قرابتی در ذهن خود با او ندارد تا طنزنویس بتواند به هدف خود برسد و به اصطلاح زمانه عوض شده است و موردی برای خندیدن وجود ندارد.
او با اشاره به وضعیت طنز سیاسی در سالهای اخیر اظهار داشت: در این سال ها، به ویژه با توسعه فضای مجازی طنز سیاسی «بی پروا» شده است و این الزاماً دلیل «خوب بودن» آن نیست. جرأت طنز زیاد شده و حرف ها خیلی آسان تر زده می شود، فضای مجازی هم به کمک آمده و ضربات طنز را قوی تر کرده است؛ چه در طنز مکتوب چه طنز تصویری و کمدی. البته درباره موفقیت طنز در روزگار ما، هم اکنون خیلی نمی توان قضاوت دقیقی کرد و باید آیندگان به قضاوت بنشینند؛ البته باتوجه به پررنگ شدن رقابت های سیاسی در ۲۰، ۳۰ سال اخیر، طنزهای قوی تری هم تولید شده اما شاید حالا همان طنزپردازان راضی به برقراری فضای قبلی نوشتن طنز نباشند و اگر حالا به آنان گفته شود که همان آثار را تولید کنند، دست به این کار نزنند.
حسین نژاد در همین راستا اضافه کرد: مشکل بزرگ طنز سیاسی علاوه بر بی جنبه بودن و ظرفیت پایین آدم های سیاسی که خودش یک خطر بالقوه برای طنزپرداز شمرده می شود این است که آدم ها در زمینه سیاسی عوض می شوند، رفتار یک آدم سیاسی به نسبت قبل تغییر می کند و به همین علت طنزپردازی که روزی به یک سیاست مدار و صاحب منصب خرده می گرفت، حالا شاید از آن چه برایش نوشته، پشیمان شود.
این طنزنویس سپس در پاسخ به پرسشی در مورد ورود طنز به فضای انتخابات، خصوصاً در شرایطی که طنزنوشته های مختلفی توسط مردم در فضای مجازی دراین باره منتشر می شود، بیان کرد: در اینکه طنز باید وارد فضاهای سیاسی این چنینی شود، اصلأ شکی نیست. وظیفه ای که بر عهده طنزپرداز است، استفاده از قلم خود برای آگاهی بخشی به جامعه و روشنی بخشی به اذهان اجتماعی است. ما به طنزپرداز «مصلح اجتماعی» می گوییم و این نام بزرگی است که به او نسبت داده می شود و اصولاً وظیفه وی در قامت یک اطلاح گر اجتماعی این است که به کمک مردم بیاید و نگاهش را به جامعه معرفی و عرضه نماید تا راه پیش رو نمایان تر شود.
این ناشر افزود: امروزه با توسعه فضای مجازی خصوصاً پیامرسان ها و شبکه های اجتماعی، در طنز به اصطلاح دست زیاد شده و خودبه خود نیاز داریم که اگر طنزپرداز دست به قلم می برد، «رندی» و الصاق خنده به نوشتارش را پررنگ تر کند تا بتواند به نتیجه برسد، وگرنه اگر بطور کلی نگاه نماییم، طنز فارسی که توسط مردم و بصورت بی نام تولید می شود، طنز بسیار قدرتمندتری است از آن چه یک نویسنده طنز عامدانه برای رسیدن به یک نتیجه تولید می کند. برای همین، احساس می شود این نوع طنز که مردمی است، از آن چه توسط طنزپردازان تولید می شود، پیش روتر است.
عباس حسین نژاد همین طور با یادی از ابوالفضل زرویی نصرآباد، طنزپرداز فقید اظهار داشت: در خیلی از موارد، آن چه بعنوان جُک و به ویژه لطیفه های سیاسی می شناسیم، بسیار از طنزهایی که توسط طنزپردازان تولید می شود، قوی تر عمل می کند. استاد زرویی نصرآباد می گفت «من حاضرم همه آثارم را بدهم، یکی از لطیفه هایی که میان مردم دست به دست می شود، مال من باشد». و این نکته قوت طنز مردمی را می رساند.
قائم مقام سپهر سوره هنر در آخر بیان کرد: طنز نیاز جدی جامعه ماست؛ از نگاهی دیگر ما به طنز بعنوان یک مُسکن نگاه می کنیم؛ یعنی طنز می تواند ذهن و قلب جامعه را آرام کند و این کار کمی نیست. بااینکه مانند همین روزها جامعه عصبانی است، مرزهای بین طنز، هجو و هزل جابه جا می شود، بااینکه این تولیدات بار خنده بالایی دارد اما بنظر می رسد درغلتیدن طنز به سمت هجو و هزل لطمه زاست. به همان اندازه که طنز دوست دارد اصلاح کننده و آرام کننده باشد وقتی وارد فضای هزل٬ هجو و دشنام گویی می شود، ذهن جامعه را مشوش می کند و موجب می شود طنز که موجودی زیباست و موجب آمدن خنده بر لب می شود، دیگر این کارکرد عالی را نداشته باشد.



1400/03/21
11:18:18
5.0 / 5
931
تگهای خبر: تصویر , قلب , نویسنده , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی