پانزدهمین زن برنده نوبل ادبیات

پانزدهمین زن برنده نوبل ادبیات به گزارش كاركادو با معرفی «اولگا توكارچوك» بعنوان برنده جایزه نوبل ادبیات، به نظر می آید این جایزه در تصمیمش برای «دوری از مردمحوری» جدی است.


به گزارش كاركادو به نقل از ایسنا، آكادمی نوبل امروز (پنج شنبه، ۱۰ اكتبر) در یك نشست خبری در شهر استكهلم سوئد، «اولگا توكارچوك»، نویسنده زن لهستانی و «پیتر هاندكه»، نویسنده اتریشی را بعنوان برنده های جایزه نوبل ادبیات در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ معرفی نمود. پیشتر، رئیس این آكادمی گفته بود، با خودداری كردن از نگرش های «مردمحوری» و «اروپامحوری»، جایزه نوبل می تواند بار دیگر جایگاه خویش را به دست بیاورد. هرچند برندگان امسال هم از اروپا هستند، اما بار دیگر نام یك زن بعنوان برگزیده این جایزه دیده می شود. نام «اولگا توكارچوك» در پیشبینی های انتخاب برنده نوبل ادبیات هم مطرح شده بود.
این نویسنده كه پانزدهمین نویسنده زن برنده نوبل ادبیات است، سومین زنی است كه در سال های اخیر بعد از آلیس مونرو در سال ۲۰۱۳ و سوتلانا الكسی یویچ در سال ۲۰۱۵، بعنوان برنده نوبل ادبیات معرفی می شود. دیگر نویسندگان زن برنده نوبل ادبیات از سال ۲۰۰۰ به بعد، الفریده یلینك در سال ۲۰۰۴، دوریس لسینگ در سال ۲۰۰۷ و هرتا مولر در سال ۲۰۰۹ بوده اند.
با نگاهی به لیست برنده های جایزه نوبل ادبیات متوجه می شویم در سال های اخیر توجه این جایزه به زنان نویسنده بیش تر شده؛ به صورتی كه در سال های قبل تر فاصله انتخاب زنان در این جایزه طولانی تر بود. دیگر نویسندگان زن برنده نوبل ادبیات كه از سال ۱۹۰۱ اهدا می شود و تا كنون بیش تر برگزیدگانش مردان بوده اند به این شرح اند: ویسواوا شیمبورسكا ۱۹۹۶، نونی موریسون ۱۹۹۳، نادین گوردیمر ۱۹۹۱، نلی زاكس ۱۹۶۶، گابریلا میسترال ۱۹۴۵، پرل باك ۱۹۳۸، زیگرید اوندست ۱۹۲۸، گراتزیا دلدا ۱۹۲۶ و سلما لاگرلوف ۱۹۰۹.
سلما لاگرلوف سوئدی اولین زنی بود كه در سال ۱۹۰۹ یعنی هشت سال بعد از اعطای نخستین نوبل ادبیات موفق شد این افتخار را برای جامعه زنان كسب كند. نویسندگان زن برای دریافت دومین جایزه نوبل ادبیات ۱۷ سال انتظار كشیدند. گراتزیا دلدا، نویسنده ایتالیایی بود كه در سال ۱۹۲۶ نوبل ادبیات را از آن خود كرد. زیگرید اوندست از نروژ سومین زن برنده نوبل سه سال بعد این جایزه را گرفت و پرل باك نویسنده آمریكایی بود كه ۱۰ سال پس از آن در سال ۱۹۳۹ برای شرح روشن زندگی در چین برنده نوبل ادبیات شد.
پنجمین جایزه نوبل ادبیات برای زنان در سال ۱۹۴۵ به شاعری شیلیایی به نام گابریلا میسترال رسید. در سال ۱۹۶۶ نلی زاكس، شاعر و نمایشنامه نویس سوئدی برگزیده نوبل شد و در سال ۱۹۹۱ نام نادین گوردیمر بعنوان هفتمین برنده زن نوبل ادبیات اعلام گردید. بعد از او تونی موریسون بعنوان نخستین زن آفریقایی آمریكایی در سال ۱۹۹۳ جایزه نوبل را به دست آورد. به فاصله سه سال از خالق رمان «معشوق»، شاعری مطرح از كشور لهستان به نام ویسواوا شیمبورسكا كه در فوریه ۲۰۱۲ از دنیا رفت، جایزه نوبل ادبیات را دریافت كرد.

نویسنده زن بعدی كه موفق به دریافت مهم ترین جایزه ادبی جهان شد، الفریده یلینك بود. سه سال بعد از او دوریس لسینگ، نویسنده انگلیسی متولدشده در ایران جایزه نوبل ۲۰۰۷ را به خانه برد. هرتا مولر آلمانی عنوان برنده سال ۲۰۰۹ این جایزه عرصه ادبیات را یدك می كشد. آلیس مونرو نویسنده ۸۲ ساله كانادایی هم در سال ۲۰۱۸ موفق به كسب این جایزه شد. همینطور سوتلانا الكسی یویچ، نویسنده بلاروسی در سال ۲۰۱۵ آخرین زنی بود كه قبل از «اولگا توكاچورك» مهم ترین جایزه ادبی جهان را به خود اختصاص داد.



1398/07/19
19:16:28
5.0 / 5
4074
تگهای خبر: ادبیات , اهدا , تولد , جایزه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی