خسروپناه:

خیلی از مباحات موسیقی را حرام کرده ایم

خیلی از مباحات موسیقی را حرام کرده ایم به گزارش کارکادو، ایسنا نوشت: دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در نشست مدیران فرهنگی وزارت فرهنگ اظهار داشت: امروز میتوان سریالی جذاب ساخت و در عین حال ارزش های اسلامی و اخلاقی را حفظ کرد. حتی در حوزه موسیقی هم خیلی از ابهامات وجود دارد که هنوز حل نشده است. به نظر بنده خیلی از مباهات موسیقی را حرام کرده ایم. هیچ یک از دستگاه ها و سازهای موسیقی ما غنای لهوی ندارد. متاسفانه ما در حق بعضی از مباحث سینما، موسیقی، صنایع دستی و... اجحاف کرده ایم.


حجت الاسلام خسروپناه - دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی- امروز یک شنبه (۳۰مهرماه) در نشست مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان های تابعه و نهادهای وابسته با رویکرد تبیین منویات مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ که در محل تالار رودکی تهران برگزار شد ضمن اشاره به اتفاقات اخیر در غزه اظهار نمود: پیروزی عظیمی که طوفان الاقصی ایجاد کرد پوشالی بودن رژیم صهیونیستی را نشان داد، شکست رژیم صهیونیستی در این عملیات بسیار ترمیم ناپذیر بود و نشان داد که صهیونیست ها از نظر امنیتی تا چه میزان ضعیف و ناتوان هستند که حتی جرات عملیات زمینی ضد مردم غزه را ندارند.
وی در قسمت دیگر سخنانش اظهار داشت: مدیران فرهنگی با وجود همه تحریم ها با قدرت در حوزه های هنری توانستند نمایشگاه های بسیار خوبی همچون نمایشگاه قرآن، کتاب و... برگزار کنند. ما در حوزه فرهنگ چند مقوله داریم که باید آنها را از هم جدا و مستقل دید. نخستین موضوع، بحث نظریه فرهنگ است که فعالیتهای مختلف در حوزه هایی همچون موسیقی، کتاب و... در این عرصه قرار دارد.
به قول خسروپناه، در دوران ما هیچ کسی به اندازه مقام معظم رهبری در مورد فرهنگ سخن نگفته است. ایشان فرهنگ را به هوا تشبیه کرده که در آن تنفس می نماییم. فرهنگ یک نهاد اجتماعی است که ساحت دانش، بینش، نگرش و کنش را شامل می شود.
خسروپناه بیان نمود: برخی نظریه پردازان فرهنگ را بازویی تعریف می کنند که فقط ساحت کنش را در برمی گیرد اما فرهنگ حتما ساحت دانشی، بینشی، نگرش، منش، کنش و گرایش دارد. اگر این ساحت ها را در سطح جامعه نهادینه نماییم، فرهنگ ایجاد خواهد شد. فرهنگ امر فردی نیست بلکه امر و نهادی اجتماعی است و بنابراین مقوله جامعه شناختی هم دارد. باید بدانیم سطح دانشی و سطح بینشی و نگرشی گرایشی و منشی و کنشی جامعه ما چه میزان است و جامعه ما تا چه حد عقلانیت پذیر و حافظه محور است.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: باید بدانیم که جامعه ما تا چه حد از فرهنگ های بیگانه تأثیر می پذیرد. زمانیکه از نظریه فرهنگ سخن می گوییم زمانی آنرا فیلسوفانه و زمانی دیگر جامعه شناسانه بیان می نماییم. گاهی این گونه عنوان می نماییم که فرهنگ جامعه عبارت از بینش مبتنی بر ایمان، منش مبتنی بر فضیلت و کنش مبتنی بر عقلانیت است که از این مورد با عنوان فرهنگ بایسته یاد می نماییم که این مبحث نظریه فرهنگی فیلسوفانه است.
وی اظهار نمود: گاهی اوقات به دنبال عرضه تعریف جامعه شناختی از فرهنگ هستیم. متأسفانه در بعضی از نوشته ها خیلی از رذیلت ها را به ایرانی ها نسبت داده اند. البته این حرکت از زمان شاه عباس دوم شروع شد و مستشرقان این نگاه منفی و سلبی را به ایرانی ها نسبت دادند. این مساله در زمان پهلوی اول مقداری گسترده تر شد و کتاب های پس از انقلابی که از جانب برخی عرضه شد هم به این مساله دامن زد. البته قصد نداریم تا مجموعه فضائل را به ایرانی ها نسبت دهیم و از مشکلات چیزی نگوییم اما خیلی از تحقیقات و نوشته ها در این حوزه یک سویه است. این نوشته ها را بخصوص در دو قرن اخیر آن چنان به ما القا کرده اند که ایرانی ها نمی توانند هیچ گونه فعالیت و توسعه ای داشته باشند. بنابراین زمانیکه توسعه ای در ایران رخ می دهد، دنیا تعجب می کند. آن چه بعضی از جامعه شناسان در مورد فرهنگ ایرانی ها دارند، فرهنگ ذلیلانه است اما ما اعتقاد داریم که فرهنگ مردم ایران فرهنگ قدرتمندانه است. موضوعی که بعد از نظریه فرهنگی عرضه می شود، نظریه حکمرانی فرهنگ است.
وی خاطرنشان کرد: در حکمرانی فرهنگی یعنی در سیاستگذاری و تنظیم گری، هر چقدر مشارکت ذینفعان و نخبگان وجود داشته باشد، حکمرانی موفق تر خواهد بود. امروز تعاریف فراوانی بخصوص از جانب غربیان در ارتباط با حکمرانی وجود دارد. سبک های حکمرانی که در غرب مطرح است، هرمی، بنگاهی و شبکه ای است. حکمرانی هرمی حکمرانی است که از مسؤلان از بالا به پایین عرضه می شود. حکمرانی بنگاهی اینست که قدرتمندانی که قدرت هنری در قسمت های مختلف دست آنها است، مسائل را پیش ببرند. حکمرانی شبکه ای هم به معنای مشارکت همگانی در حوزه های مختلف فرهنگی است که این حکمرانی بهترین نوع حکمرانی است. نظریه اسلام در این حوزه حکمرانی ولایی است که در آن کلی محور قطب جامعه است. محوریت یعنی ذینفعان، مردم و نخبگان دور ولی هستند که این حکمرانی به حکمرانی شبکه ای نزدیک تر است. ما در حکمرانی فرهنگی باید مشارکت حداکثری ذینفعان و نخبگان را داشته باشیم. البته امکان دارد اختلافاتی در این حوزه میان نخبگان و... وجود داشته باشد که طبیعی است.
وی با اعلان اینکه ما در حوزه اقتصاد هم مردم سالاری داریم، اظهار داشت: باید کاری نماییم که مدل حکمرانی فرهنگی شبکه ای ولایی شکل گیرد که این بهترین نوع حکمرانی است. این که تصمیمات ما در حوزه تصدی گری مبتنی بر مدل حکمرانی فرهنگی نباشد، نقص است. بعد از تبیین نظریه فلسفی و جامعه شناختی و حکمرانی حوزه فرهنگ باید بدانیم که در حوزه فرهنگ باید مراقب باشیم تا گرفتار سیاست زدگی نشویم. حکمرانی فرهنگی سیاستگذاری لازم دارد اما زمانیکه گرفتار سیاست بازی شد، فرهنگ صدمه خواهد دید.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی بیان نمود: مقام معظم رهبری مباحث کاملا علمی و آکادمیک در حوزه فرهنگ دارند. در حوزه فرهنگ گفتگو بسیار اهمیت دارد و اصحاب هنر باید با یکدیگر در تمامی رشته های هنری گفتگو کنند. برای مثال در زمینه سریال های خانگی امروز ترویج مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و قماربازی خانواده ها را تضعیف می کند که یکی از خط قرمزهای ما در فیلمها و سریال ها خانواده است. متاسفانه در اکثر سریال ها به قتل و جنایت و... می پردازند.
وی خاطرنشان کرد: امروز میتوان سریالی جذاب ساخت و در عین حال ارزش های اسلامی و اخلاقی را حفظ کرد. بنابراین به برگزاری گعده های گفتگو در این حوزه نیازمندیم.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در رابطه با موسیقی هم اشاره کرد: در حوزه موسیقی هم خیلی از ابهامات وجود دارد که هنوز حل نشده است. به نظر بنده خیلی از مباحات موسیقی را حرام کرده ایم. هیچ یک از دستگاه ها و سازهای موسیقی ما غنای لهوی ندارد. متاسفانه ما در حق بعضی از مباحث سینما، موسیقی، صنایع دستی و... اجحاف کرده ایم. ایران نخستین کشور در دنیا در تنوع صنایع دستی است. متاسفانه این ظرفیت هنری تجسمی و صنایع دستی دارای پشتوانه حکمت را به دنیا نشان نداده ایم.
خسروپناه بیان نمود: امروز باید نسبت حکمت و هنر را به دنیا نشان دهیم. شورایعالی انقلاب فرهنگی به صورت کامل در خدمت فرهنگ کشور است. ما شورا را جدا از وزارت ارشاد نمی دانیم و ما باید امور فرهنگی را تسهیل نماییم. امیدواریم با برنامه های پیش روی وزارت ارشاد بتواند نوعی تسهیل گری در امور فرهنگی ایجاد نماید.
۵۷۵۷


1402/07/30
13:59:35
5.0 / 5
243
تگهای خبر: دانش , دستگاه , سینما , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی