معاون میراث فرهنگی بوشهر:

از خط قرمز سیراف عبور کرده اند

از خط قرمز سیراف عبور کرده اند به گزارش کارکادو، معاون میراث فرهنگی استان بوشهر با تکیه بر اینکه وزارت راه و شهرسازی، شهرداری ها، بنیاد مسکن و دهیاری ها باید ضوابط حریم و عرصه آثار تاریخی را رعایت نمایند، اظهار داشت: حریم و عرصه بندر تاریخی سیراف با چالش روبرو شده، با ساخت وسازی که در عرصه آن در حال انجام است، از خط قرمز این محوطه تاریخی عبور کرده اند.


به دنبال اظهارات اخیر رئیس جمهور در رابطه با اهمیت و حساسیت تعیین حریم آثار تاریخی با تکیه بر اینکه اختلالی در کسب و کار و معاش مردم ایجاد نکند؛ نصرالله ابراهیم ـ معاون میراث فرهنگی استان بوشهرـ در گفتگو با ایسنا، در رابطه با آخرین وضعیت حریم آثار در این استان، اظهار نمود: در بوشهر ۳۲۶ اثر و محوطه تاریخی در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است که ۳۲ اثر از میان آنها مجوز عرصه و حریم دارند.
او بیان نمود: تعیین عرصه و حریم یک نگاه حفاظتی است، برای اینکه بتوانیم اثر یا محوطه تاریخی را بر مبنای ضوابطی که در حریم و عرصه آن مشخص شده، حفظ نماییم، باید شهرداری ها، بنیاد مسکن و دهیاری ها هم در طرح های موضوعی و موضعی یا طرح های تفصیلی راه و شهرسازی این ضوابط را رعایت نمایند.
ابراهیمی با انتقاد از اینکه عرصه و حریم خیلی از آثار در سالهای دور تعریف، مصوب و ابلاغ گردیده اند، اضافه کرد: امروز که بحث های توسعه روستاها و شهرها مطرح است، بعضی از این حرایم مانع توسعه شده است. عرصه یک بنا کاملا مشخص و خط قرمز آن است و در این حوزه هیچ کاری نمی توان انجام داد، اما در برخی از حرایم باید آینده نگری داشته باشیم. بر همین مبنا برای بعضی از آثار و محوطه ها حریم درجه یک، دو و یا سه تعیین می شود، هدف از آن اینست که نه حریم منظری اثر مخدوش شود و نه مانعی برای توسعه شهری به وجود آید. در واقع نگاه اینست که اگر عرصه و حریمی تصویب می شود، باید بتواند تمام این جوانب را در نظر بگیرد.
معاون میراث فرهنگی بوشهر در رابطه با بیشترین معضلی که در عرصه و حریم آثار تاریخی این استان وجود دارد، اظهار داشت: بیشترین معضل در بحث حرایم آثار استان بوشهر به بندر تاریخی «سیراف» مربوط می شود که حریم و عرصه آن منطبق بر یکدیگر است. زمانی که عرصه و حریم آن تصویب گردید سیراف یک روستا بود و روستا محدوده خاصی را در بر می گرفت، اما امروز این بندر به یک شهر تبدیل گشته است و ضوابط خاص خودش را دارد و همین موضوع، چالش جدی ایی را در عرصه سیراف به وجود آورده است، به این مفهوم که عرصه شهر سیراف زیر بار ساخت وساز رفته است.
ابراهیمی اضافه کرد: بارها برای رفع این معضل درخواست زمین معوق کرده ایم تا آنرا در اختیار مالکانی قرار دهیم که در عرصه آثار تاریخی سیراف هستند. باز هم می گویم عرصه خط قرمز اثر تاریخی است. معضل دیگر اینست که این منطقه در اختیار پارس جنوبی است و تمام اراضی آنجا به آنها واگذار شده است و این چالش جدی برای ما شده که باید مدام با آنها، راه و شهرسازی و منابع طبیعی مذاکره نماییم.
معاون میراث فرهنگی استان بوشهر، مالکان خصوصی را یکی دیگر از چالش های موجود در مبحث حریم آثار و بناهای تاریخی دانست و در اینباره اظهار نمود: شاید بیشتر از ۹۰ درصد حرایم در مالکیت افراد خصوصی باشد و این مورد معضلات اجتماعی به بار می آورد. در اینباره دولت باید تملک و آزادسازی انجام دهد و اعتبارات کلانی برای آزادسازی حرایم در نظر بگیرد. بهترین راه برای تعیین عرصه و حریم، اینست که برای تصویب آن تعادلی بین سازمان های ذی ربط صورت گیرد.
او افزود: اگر زمینی با مالکیت خصوصی در حریم اثر تاریخی قرار گرفته باید یا تملک شود یا زمین معوقی به مالک آن داده شود. چاره سوم هم اینست که ضوابط تعیین حریم و عرصه منعطف باشد که راه پیچیده و سختی است. همینطور مجلس باید تصویب کند که اگر بنای تاریخی در حریم و محدوده شهرها وجود دارد، برای حفظ حریم آن اثر، زمین معوض در اختیار دولت و میراث فرهنگی قرار گیرد تا با مالکیان خصوصی تهاتر کنند.
ابراهیمی با این اعتقاد که باید در حرایم برخی آثار تاریخی بازبینی شود، بیان نمود: از نظر فنی بحث بازبینی حرایم باید در دستور کار قرار گیرد و نگاه مان باید به آینده باشد. خیلی از شهرها هنوز در حال توسعه هستند و بسیاری هم از این نظر تکمیل شده اند. با عنایت به این موضوعات باید بازبینی حرایم صورت گیرد تا مشکلاتی که هم اکنون پیش رو داریم، حل شود.
ابراهیمی افزود: در بعضی نقاط دیگر بوشهر ایرادهای جدی وجود دارد، همچون اینکه شهرداری ها به ضوابط ابلاغی عرصه و حریم، با عنایت به مکاتباتی که با آنها و راه و شهرسازی داریم، توجه نمی کنند. این مورد حائز اهمیت می باشد و با عنایت به اینکه بناهای تاریخی جزو محدوده شهری هستند و ارزش افزوده برای آن شهر محسوب می شوند، اتفاقا خود شهرداری ها باید برای آن برنامه ریزی کنند و نگاه ویژه ای به آن داشته باشند.
معاون میراث فرهنگی استان بوشهر همچین اظهار داشت: در حریم بیشتر بناهای تاریخی که در محدوده شهرها قرار دارند، با چالش هایی مواجه هستیم و به شکلی با مردم درگیر هستیم؛ چونکه اجازه ساخت وساز یا نوسازی ندارند. «عمارت ملک» همچون بناهای تاریخی است که در حریم آن زمین هایی با مالکیت خصوصی وجود دارد و برای آزادسازی آن به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. «قلعه حصار» روستای دیلم، محوطه «بردو» و «قلعه بردستان» از دیگر آثار تاریخی بوشهر هستند که در حریم و عرصه مشکلاتی دارند و تنها راهی که برای رفع معضل آن وجود دارد، تهاتر زمینهای معوض با مالکان خصوصی است.




منبع:

1401/08/04
10:09:51
5.0 / 5
459
تگهای خبر: تاریخی , جوان , فرهنگ , كسب و كار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی